Jumbo.com - Euroshow

Hoe kook je een ei in 6 simpele stappen?

Zacht gekookt ei bestrooid met zout en peper

Wil jij indruk maken met een perfect gekookt eitje bij je vriend, vriendin, gezin of familie? Een lekker eitje hard van buiten en zacht van binnen. Hoe kook je zo’n ei? We leggen het jou uit in dit artikel. Met zes eenvoudige stappen maak jij straks een perfect gekookt eitje.

Wat heb je allemaal nodig voor het koken van een ei?

Het volgende heb je nodig om jouw perfecte eitje te koken:

  • Een steel- of kookpan
  • Eieren
  • Eierprikker
  • Kookwekker

TIP: In plaats van een kookwekker kun je natuurlijk ook de timer van je telefoon gebruiken.

Allereerst heb je een pan nodig en het aantal eieren dat je wilt koken. Je bepaalt of de pan groot genoeg is door de eieren eerst op de bodem van de pan te leggen. De eieren dienen voldoende de ruimte te hebben tijdens het koken. Vul de pan vervolgens met koud water, totdat de eieren net onder water staan. Als dit past ben je op de goede weg.

Hoe lang kook je ei?

Wil je een zacht eitje, hanteer dan een kooktijd van 3 tot 4 minuten. Hoe langer je het eitje laat koken, hoe harder het eitje wordt.

Wil je het ei liever medium? Wat harder van buiten, maar nog zacht van binnen? Hou dan een kooktijd van 4 tot 5 minuten aan. Na 5 minuten is het eitje hardgekookt. Om zeker te weten dat dit zo is kun je voor de zekerheid een kooktijd van 6 minuten aanhouden.

TIP: Met de hoge gasprijzen tegenwoordig zijn hard gekookte eitjes op gas misschien een beetje duur. Een eierkoker werkt op stroom en geeft vaak al zelf aan of de eieren zacht, medium of hard gekookt zijn. Daarnaast gebruikt een eierkoker ook veel minder water. Super handig!

Hoe kook je een ei in 6 stappen?

Ok, nu de ideale kooktijden bekend zijn, kunnen we aan de slag. Hoe kook je een ei?

1). Prik een gaatje in de onderkant (bolle kant) van het ei. Het beste kun je hiervoor een eierprikker gebruiken. Hiermee voorkom je dat het eitje niet open springt/barst tijdens het koken.

2). Doe de eieren in de pan en vul de pan met water totdat de eieren net onder water staan.

3). Zet de pan op het vuur en wacht totdat het water begint te borrelen.

4). Zet de timer aan op het moment dat het water begint te borrelen.

5). Zodra de timer afgaat haal je de pan van het vuur en spoel je de eieren af met koud water. Laat het koude water even stromen in de pan zodat de eieren goed kunnen schrikken. Als het water in de pan helemaal koud is laat je de eieren nog 2 minuten in het koude water staan.

6). Haal de eieren uit het koude water, droog ze af en serveer het ei in een eierdopje met een theelepel. Pel de schil van het eitje en doe er een beetje zout op. Eet smakelijk!

Serveertips

Om een eitje alleen in een eierdopje te serveren is misschien wat saai. Om dit een beetje op te vrolijken zou je ook een eierwarmer op het eitje kunnen zetten. Dat ziet er ook nog eens leuk uit.

Ook zijn eierdopjes in verschillende soorten kleuren en vormen te verkrijgen. Vooral kinderen kunnen dit waarderen.

emoji-eieren

Ei op meerdere manieren bereiden

Als je het koken van een ei onder de knie hebt is het misschien leuk om smaken te combineren. Met ei kun je namelijk heel veel kanten op. Zo kun je bijvoorbeeld een eiersalade maken. Dat heerlijk is op een stokbrood of sandwich.

Als je echt je smaakpapillen wilt verwennen dan kun je ook een ei combineren met andere ingrediënten zoals avocado, zalm en garnalen. Een heerlijk recept van zo’n salade kun je vinden op de website van Foodvlogger Taurai Becker.

Conclusie

Het perfecte ei koken hoeft niet zo moeilijk te zijn. Als je jouw ideale kooktijd aan houdt dan wordt jouw eitje zeker perfect. Bedenk wel dat iedere kookplaat niet hetzelfde is. Probeer daarom te experimenteren met de kooktijden. Als je ei na 3 minuten koken toch iets te blubberig is. Probeer dan de volgende keer 3 ½ minuut aan te houden.

Wil je echt altijd hetzelfde resultaat, overweeg dan een eierkoker. Die kookt een eitje altijd exact zoals jij dat wilt.

Maak je liever een eiersalade van de hard gekookte eieren? Lees dan dit artikel.

Aanbevolen artikelen